HABER

AB KONULARINDA ETKİN İLETİŞİM İÇİN DİYALOG ÇALIŞTAYI YAPILDI

AB Konularında etkin iletişim çalıştayı 2-3 Mayıs tarihlerinde Ankara’da yapıldı. Bilkent otelde gerçekleşen çalıştayda AB üyelik sürecinde hayata geçirilen reformların günlük hayata etkisi konusunda kamuoyunu bilgilendirmede kilit görevler üstlenen medya, STK ve kamu temsilcileri bir araya geldi.

Bu çalıştaya uzanan yolculuk 2014 yılının ekim ayında düzenlenen yol haritası ile başladı. AB üyelerinin ve değerlerinin topluma daha iyi aktarılması için bu üç sektörün nasıl etkili bir iletişim kurabileceklerinin tartışıldığı bu çalıştayda Diyalog seminerlerinin çatısı oluşturuldu.

2015 yılı içerisinde bir çok ilde diyalog seminerleri düzenlendi. Seminerler kapsamında gerçekleştirilen Anlamak, Anlatmak, Anlaşmak paneline 600’ün üzerinde çalıştaylar da 200’ü aşkın sektör temsilcisi katıldı.

Seminerlerin tamamlanmasına takiben, katılımcılar arasında seçilen temsilciler Brüksel’e düzenlenen bir çalışma ziyareti ile AB mekanizmalarını ve değerlerini yerinde gözlemleme ve tanıma fırsatı yakaladılar.

Bu çalışmaların değerlendirme zamanıdır diyen katılımcılar, 2-3 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilen ‘AB konularında etkin iletişim çalıştayında’, çalışmalarının sonuçlarını değerlendirdiler.

İki gün süren çalıştay kapsamında, Brüksel'den ve Türkiye'den katılan uzmanlar AB konularında güçlü iletişimin sağlanması için medyanın, sivil toplum kuruluşlarının ve kamunun rolünü anlattılar.

AB konularında etkin iletişimi çalıştayının ilk gününde

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında, medya, sivil toplum ve kamu kuruluşu temsilcileri "AB Konularında Etkin İletişim için Diyalog Çalıştayı"nda bir araya geldi

Düzenlenen çalıştaya AB Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, AB Bakanlığı Proje uygulama Başkanı Bülent Özcan, Avrupa Basın Kulübü(Europe Press Clup) Onursal Başkanı Mrs. Maria Laura Franciosi, Avrupa Bağımsız Yaşam Ağı Yöneticisi (European Network of Independent) Marco Carnesecchi ve İktisadi kKalkınma Vakfı Brüksel Daimi Temsilcisi M.Haluk Nuray, Doğu Akdeniz Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni ve Türkiye’nin dört bir yanından Sivil Toplum Diyaloğu Katılımcıları Katılım gösterdi.

Medya, sivil toplum ve Kamu temsilcilerinin bir araya geldiği çalıştayın açılış konuşmasını yapan AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, kurumlar arasında etkin iletişim Diyaloğu kurulması için yerel yönetimlerin de sürece katılmasının önemini vurguladı. Cangir, AB Bakanlığının hem mesleki gruplara yönelik hem de kurumsal bazda çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

AB Bakanlığının, sivil toplum, medya ve kurumlar arasında etkin iletişim sağlanması için kimi zaman kendi kaynaklarıyla kimi zaman AB kaynaklarıyla projeler yürüttüğünü vurgulayan Cangir, AB'ye katılım öncesi mali yardımlardan yararlanarak hazırlanan Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında 350’nin üzerinde projeye, yaklaşık 43 milyon avro kaynak aktarıldığını belirtti.

Cangir, bu projelerle sivil toplum kuruluşlarının, AB’deki ortaklarıyla projeler geliştirdiklerini belirterek “Böylece hem kendi proje kapasitelerini artırdılar, hem de sivil toplum kuruluşlarımız aracılığıyla faaliyet yürüttükleri alanlarda, AB’deki iyi örnekleri ülkemize aktarma fırsatı bulduk.” dedi.

Siyasi kriterleri de kapsayan insan hakları, ayrımcılıkla mücadele, hesap verebilirlik, şeffaflık gibi konularda yürütülen projelerin de AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerde çok faydalı olduğunu söyleyen Cangir, AB Bakanlığının, "kamu-yerel, sivil-özel" ortaklığını pekiştirmek için bundan sonra da benzer proje ve çalıştayları yürüteceğini kaydetti.

İlk oturumu Belçika’dan gelen konuşmacılar yaptı.

AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir, konuşmasının ardından oturumun ilk bölümünde Brüksel’de diyalog- Medyanın Rolü ve Çok Paydaşlı Diyalog ile AB konularında Güçlü İletişim konulu panel düzenlendi.

Panelin ilk oturumunun moderatörlüğünü gazeteci Murat Akgün yaptı. Çalıştayın ilk oturumu, engelli bireylerin bağımsız yaşam hakkını savunan Avrupa Bağımsız Yaşam Ağı'nın Brüksel temsilcisi Marco Carnesecchi, İktisadi Kalkınma Vakfının Brüksel Daimi Temsilcisi Haluk Nuray ve Brüksel'de yerleşik ve misafir gazetecilerin iş amaçlı bir araya gelmesini hedefleyen Avrupa Basın Kulübü onursal kurucu başkanı Maria Laura'nın katılımıyla tamamlandı.

Oturumun ikinci panelinde ise Moderatörlüğünü Işın Gürel’in yaptığı ve Türkiye’de hibe programlarından faydalanan YouthArt hibe faydalanıcısı Murat Akbıyık, Ünye TV Genel yayın yönetmeni Şakir Gürel ve Aral Grup yöneticisi Arzu Akgün katılımcılara kendi yaptıkları çalışmaları aktardılar.

Oturumun son ‘Diyalog Seminerlerinden Yansımalar’ adlı panelinde Gazeteci Zeynel Lüle, Kamu STK Medya işbirliğini medya dünyası gözünden değerlendirdi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun Kamu Medya arasındaki deneyimlerini paylaşırken Bilkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Andreas Treske ise STK Medya arasındaki deneyimlerini paylaştı.

Yapılan oturumların ardından Panelistler katılımcıların sorularını cevapladılar. Soru ve cevap şeklinde karşılıklı paylaşımların ardından, Sivil Toplum Diyalogu’nun düzenlemiş olduğu ‘AB Konularında Etkin İletişim için Diyalog Çalıştayı’nın ilk günkü programı sona erdi.

Çalıştayın ikinci günü

Diyalog Çalıştayı Grup Çalışmasıyla sona erdi

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Sivil Toplum Diyalogu tarafından 2-3 Mayıs 2016 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilen “AB Konularında Etkin İletişim İçin Diyalog Çalıştayı” ikinci günü gerçekleştirilen Grup Çalışmasıyla sona erdi.

Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından finanse edilen ve aralarında UNYE TV Genel yayın yönetmeni Şakir Gürel’in de olduğu STK, Kamu ve Medya Temsilcilerinden oluşan Sivil Toplum Diyalogu 2-3 Mayıs 2016 tarihinde Ankara’da ikinci günü gerçekleştirdiği Diyalog Seminerlerini tamamladı. Diyalog Seminerlerine katılım gösteren STK, Kamu ve Medya Temsilcilerinden oluşan katılımcılara ikinci günü gerçekleştirilen Grup Çalışması’nda ilk olarak elde edilen bilgileri bir kez daha gözden geçirdiler. Sivil Toplum Diyalogu iletişim uzmanı Işın Gürel ve proje yöneticisi İletişim uzmanı Çiğdem Arşıray diyalog seminerlerinin çıkış noktası ve süreci hakkında bilgi verdi.

Yapılan çalışmalarla ile ilgili Kamu Kurum Temsilcileri adına sunum gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi İdari ve İktisadi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Mehter Aykın slayt gösterisi eşliğinde katılımcılara sunumunu gerçekleştirdi. Sivil Toplum Kuruluşları adına Belgesel Sinemacılar Birliği Proje Koordinatörü Yasin Ali Türkeri slayt gösterisiyle sunumunu gerçekleştirirken, Medya Temsilcileri adına da Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi araştırma Görevlisi Sibel Turan Akan gerçekleştirdi.

Yapılan sunumların ardından STK, Kamu ve Medya Temsilcilerinden oluşan Sivil Toplum Diyalogu katılımcıları yuvarlak masa oluşturarak kendi aralarında sorularını yanıtlamak üzere çalışmaları gerçekleştirdi. Yapılan grup çalışmalarının anlatılarak katılımcılara sunulmasının ardından Ankara’da 2 gün boyunca gerçekleştirilen “AB Konularında Etkin İletişim İçin Diyalog Çalıştayı” değerlendirme raporunun okunmasıyla sona erdi.