Anadolu medyasının Avrupa Birliği ülkelerindeki yerel medya seviyesine ulaşması ve AB ile entegrasyonun sağlanması temel hedefi olan “Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açılımı” projesinin açılış resepsiyonu gerçekleştirildi.

Türkiye İletişim ve Medya Federasyonu(TİMEF) tarafından uygulanacak “Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açılımı” projesinin açılış resepsiyonu Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilirken, proje kapsamında ayrıca “Medyada Yeni İletişim Teknolojileri” konulu seminer de düzenlendi.

Projelerin açılış törenini, yerel ve bölgesel olmak üzere 10’dan fazla televizyon canlı olarak yayınlarken, resepsiyona Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Başdanışmanı Yavuz Selim Kıran, TOBB Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi Başkan Vekili Hilmi Bengi, Belçika Twist Proje Yöneticisi Héloise Devaux ve Belçika Awex Ticaret ve Yatırım Danışmanı Eric Blétard, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile Türkiye’nin dört bir yanından Ünye’ye gelen 70’in üzerinde televizyon ve gazetenin genel yayın yönetmeni ve çok sayıda davetli katıldı.

TİMEF Olağan Genel Kurul İlanı TİMEF Olağan Genel Kurul İlanı

“Ünye’den Dünya’ya Ses Veriyoruz”

Açılış resepsiyonunda konuşan TİMEF Genel Başkanı ve ÜNTV Genel Yayın Yönetmeni Şakir Gürel; “Ünye’de buluşmamızın iki temel nedeni var. Bunlardan birincisi; açılışını gerçekleştireceğimiz “Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı” Proje merkezinin Ünye olması. İkincisi; “Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açılımı” projesini yürüten Tüm İletişim ve Medya Federasyonu TİMEF’in Kurucularından birinin Ünye’de, Ordu – Ünye İletişim Derneği olması. Ünye’de buluşuyor olmamızın en az ilk iki temel nedeni kadar önemli olan diğer bir nedeni ise; Ünye Belediyesi başta olmak üzere Ünye Kaymakamlığı’nın, özel ve kamu kurumları ile ilçedeki Sivil Toplum Kuruluşlarının bu organizasyona ve Anadolu Medyası’na ev sahipliği yapmak istemeleri” dedi.

“Bölgenin Tanıtımı Açısından Çok Önemli Bir Organizasyon”

Açılış resepsiyona katılan ve burada bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, yerel basının bölgenin tanıtımı açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de basın hayatının başlangıcından bugüne kadarki süreci de özetleyen Başkan Çamyar, “Bugün Türkiye’nin değişik yerlerinden 100’e yakın televizyon, radyo ve gazete temsilcilerini Ünye’mizde ağırlamaktan son derece mutluyuz. Geçmişimize doğru dönüp baktığımızda Osmanlı Devletinde ilk matbaa 1727 yılında kurulmuştur. İlk gazete 1831’de yayınlanmıştır, Türkiye’de ise 1 Mayıs 1964 yılında TRT hayata geçmiştir. TRT’nin hayata geçmesinin ardından 29 yıl sonra anayasanın 133. maddesindeki değişiklikle birlikte özellikle 1993 tarihinden itibaren yerel medya kendine bir yer edinmeye başlamıştır. Yerel basın bir bölgenin ve yörenin tanıtımı açısından en önemli olan yerel basın kamuoyunun bilinçlenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ayrıca ulusal medyanın da en önemli haber kaynağı yine yerel basındır. Bu anlamda Ünye’nin ilk radyosu 1992 yılında kurulmuştur, 1993 yılından itibaren 2 yerel televizyon Ünye’de yayın hayatına başlamış, 4 yerel radyo, 2 yerel televizyondan sonra Ünye’de özellikle karasal yayın ile birlikte bazı olumsuzluklardan dolayı kanallar ne yazık ki yayın hayatına devam edememişlerdir. Ünye’de ilk gazete 1954 yılında çıkmaya başlamıştır. Her geçen gün gazeteciliğin çoğaldığı Ünye’mizde 3 adet günlük, 7 adet haftalık, 2 adet 15 günlük olmak üzere toplam 12 gazete 1 dergi, bulunmaktadır. Fiilen meslekte çalışan sayısı 40, köşe yazarları ile birlikte 100’ün üzerinde bu anlamda emek sarf eden arkadaşımız bu anlamda Ünye’de istihdam edilmektedir” dedi.

“Ünye’den Ordu’dan Selam Götürün”

Yerel ve Bölgesel yayıncıları Ünye’de ağırlamaktan son derece mutlu olduklarını belirten Ünye Kaymakamı Mustafa Demir ise; “Kaymakam olarak başka bir ilçede görev yaparken 2 yıl boyunca bir gazete çıkardım. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni, sahibi, muhabiri her şeyi bendim. Ayrıca radyo da kurmuştuk, çok keyifli bir zaman dilimiydi. Ben özellikle basın mensubu arkadaşlarıma bunu ifade etmek istiyorum. Bazen zorluklarla karşılaşıyorsunuz ama bunları güzel bir haberle içinizde güller açtığını biliyorum. Değerli arkadaşlar gittiğiniz yerlere Ünye’nin ve Ordu’nun güzel insanlarından selam götürün, projenizin Ünye’mize, Ordu’muza ve bütün camiasına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Dünya’dan Ünye’ye Yapılan Açılım”

Başlangıcından bu yanan yakından takip ettiği projenin bu aşamaya gelmesinden son derece mutlu olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Danışmanı Yavuz Selim Kıran; “Benim için çok anlamlı bir gün onun için özellikle burada olmak istedim. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve bu projeye ciddi anlamda katkıda bulunan Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır’a da saygılarımı sunuyorum. Şuanda dışişleri bakanımızla birlikte çalışıyorum ama bu proje henüz fikir aşamasındayken Avrupa Birliği bakanlığında görev yapıyordum ve Şakir Bey bu projeyi benimle paylaştığında gerçekten heyecanlanmıştım. Bu projeye ne gerekiyorsa bütün bakanlık olarak hazır olduğumuzu ifade etmiştim ve o günden bugüne proje olgunlaştı bu konuma geldi. Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı diyoruz ama aslında Ünye’den Dünya’ya yapılan her açılım Dünya’dan Ünye’ye yapılan bir açılım. Bu projemizin hem Ünye için hem Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Ünye’de İlk Gazeteyi Çıkaran Mahir Kocaoğlu da Resepsiyondaydı

Ünye’nin ilk gazetesini çıkaran Mahir Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada; 60 yıl önce Ünye’de bir başlangıç olarak çıkardığım gazetenin devamı bugün burada sizlerle beraber Ünye’ye hizmet veren bir müessese olarak gördüğümden çok mutluyum. Bu müesseseyi bugüne getiren herkese ve Ünye’ye hizmet eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İlklerin Şehri Ordu

Yerel ve Bölgesel Televizyon Kanalları ile Gazeteciler Cemiyeti Başkanlarının selamlama konuşmalarının ardından konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu’nun birçok alanda Türkiye’nin ilk sırasında yer aldığını söyledi.

Başkan Yılmaz, “Öncelikle böyle değerli bir organizasyonun ilimizde ve ilçemizde olmasından dolayı bunun mutluluğunu ve onurunu yaşıyorum. Ünye bu anlamda simge olmuş bir ilçedir. Ordu çoğu alanda örneğin kivi üretimi, bal üretimi, 60 km tünel uzunluğu olan en uzun tünelin olduğu,  2015’de açılacak havalimanı ile Türkiye’de 1 numara olmuş bir ildir. 1964 yılından itibaren Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu Perdelerini darbe dönemlerinde dahi İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kapatmayan tek ildir. Bu projenin de bir an önce Türkiye deki yerel medyanın Avrupa Birliği sürecine bakışı hem de eş değer meslek kuruluşlarının bir süreç başlatacağına inanıyorum. Muhtemelen Şakir Bey bu projeyi hayata geçirmemiş olsaydı Türkiye’de bu projeyi hayata geçirmek pek mümkün olmayacaktı. Kendilerini bir kez daha tebrik ediyor, projenin ilimiz ve ülkemiz adına verimli olacağına inanıyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi