YEREL TELEVİZYONLAR İÇİN UYDU ORGANİZASYONU  YEREL TELEVİZYONLAR İÇİN UYDU ORGANİZASYONU 
AB Sivil Düşün Programı tarafından desteklenen  Basın Özgürlüğü ve Karadeniz  Çalıştayı’nda medyanın sorunları konuşuldu. Ünye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Ramada Resort by Wyndham otelde düzenlenen çalıştaya Karadeniz Bölgesinin çeşitli illerinden Basın mensupları ile CHP Eskişehir Milletvekili  Gazeteci  Utku Çakırözer, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Siyasi Parti Temsilcileri ile STK temsilcileri katıldı. 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü nedeniyle basın mensupları yaptıkları haberlerle cezai yaptırımla karşı karşıya kaldıklarını ifade ederek bu konuda düzenleme yapılmasını istedi.

TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, ‘Samsun’dan Rize’ye, Tokat’tan Giresun’a burada bulunan meslektaşlarına katılım sağladıkları için teşekkür ediyorum. Ünye’de 4 medya derneği bulunuyor. Bu medya derneklerin den Ünye Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı  İbrahim Coşkun yaptığı bir haberden dolayı 3 Mayıs Basın Özgürlüğü gününde hapse giriyor. Tabi ki bir gazeteci için  üzücü bir durum. Bu nedenle ben bundan sonra ülkemizde bir gazetecinin yaptığı haberden dolayı ceza almamasını diliyorum. Biz Medya STK’ları olarak bu konuyu tüm mercilere taşıyacağız. Dünya genelinde basın özgürlüğü önündeki engellerin ve sorunların tartışıldığı günde Türkiye’nin karnesine bakacak olursak : son birkaç yıldır bazı endekslerde özgür olamayan kategoride yer alan Türkiye kısa süre öncesine kadar kısman özgür ülkeler arasındaydı.Sınır tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne (RSF) göre şu an 180  ülke arasında 157. Sırada bulunan Türkiye, 2018’deki durumunu ve sıralamasını aynen devam ettiriyor.2017’deki değerlendirmeye göre 2018’de 4 basmak gerilemiş olan Türkiye aynı zamanda dünya’da en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olarak kayda geçiyor’. dedi.

Ünye Gazeteciler Cemiyeti  Başkanı İbrahim Coşkun , ’26 yıldan beri basın camiasındayım. Bu zamana kadar hem şahsım hem iş yerim çeşitli saldırılara uğradı. Basın ve Demokrasi anlamında ne yazık ki hiçbir yol kat edemedik. 1993 yılından bu yana basın özgürlüğünü tartışıyoruz. Temennim bir sonraki yıl basın özgürlüğü ile ilgili hiçbir kurum gelmesin. Ben 88 gün aranızda yokum bu nedenle size de çalışmalarınızda dikkat etmeniz tavsiyesinde bulunuyorum. Böyle bir organizasyonu Ünye’de gerçekleştirme fırsatı sağladığı için Sivil Düşün’e teşekkür ediyorum’ dedi.

Milliyet Gazetesi Ankara Yazı İşleri Müdürü Ömür Ünver, ‘Dünya Basın Özgürlüğü Gününde bir meslektaşımızın cezaevine girecek olmasını konuşuyor olmamız bile standar bir demokratik ülke de olmaması gereken şeyler ve trajikomik bir durum 25 yıldır gazetecilik yapıyorum ve o zamandan bu zamana değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz. Her darbenin ilk hedefidir gazeteciler.  Geçmişte birçok gazeteci tutuklandı işkence gördü. İnsanlar Gazeteci  olurken dünya ile meselesi olduğu için gazeteci olur. Hayata normal bakan bir insan gazeteci olmak istemez. Meslek olarak baktığınızda bazı meslekler çok çalışıp çok kazandırır, bazıları az çalışıp çok kazandırır anacak gazetecilik çok çalışıp az kazandırır. Bunu dünya ile derdi olmayan hiç kimse kabul etmez. Ortada bir adaletsizlik olması, insanların seslerinin duyulmamasını dert edenler gazeteci olur. Bu nedenle sesimizi daha fazla duyurmamız gerekiyor’ dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise yaptığı konuşmada, ’21. Yüzyıl Türkiye’sin de bir meslektaşımız cezaevine giriyor. Buradaki toplantıya katılan gazeteciler de onun yalnız olmadığını gösteriyor. O cezaevine girerken asla yalnız değil. Biz dayanışma içindeyiz ben de bir meslektaşınız olarak bu dayanışmadan etkilendiğimi belirtmek istiyorum.  Türkiye’de de yazdıkları yazılardan dolayı hapis cezasına çarptırılan gazeteciler var. Ancak basın özgür olmadığı sürece hiç kimse özgür değildir. Basın özgürlüğü konusunda hep bir arada dayanışma içinde olmalıyız. Gazetecilik asla suç değildir. Düşüncesini, eleştirisini dile getiren Gazeteciler bu davranışı nedeniyle ceza almasın. Fikirler Özgürce tartışılsın. Her türlü fikir şiddeti ve terörü övmediği, teşvik etmediği sürece bu ülkenin dört bir yanında özgürce konuşulsun, özgürce tartışılsın’ dedi.

1-3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen çalıştay toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Editör: Haber Merkezi