Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF), Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açılımı Projesi kapsamında Karaman’da “Medya ve Demokrasi” konulu panel düzenledi. Panelde konuşan TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel; “Demokrasi ve medya bağlantısının iyi anlaşılamadığı ve bağlantılarının yeterince kurulamadığı ülkelerde, demokrasiden özgüvenle bahsetmek hayal dışı olur. Gerçekte demokrasinin anahtarı yerel medyadır” dedi.
Karaman Kale Ongun Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen panele Vali Murat Koca, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü, Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel ile Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen medya mensupları ve bazı daire müdürleri katıldı.
Panelde konuşan TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel, “Bu seminerin Karaman’da yapılmasının asıl nedeni Tüm İletişim ve Medya Federasyonunun proje ortağı olarak Karaman Yerel Radyo ve Televizyonlar İletişim Derneği’nin olmasıdır. İletişim ve Medya Federasyonu yaklaşık 3 yıldır var. 32 ilde yerel medya kuruluşlarının oluşturduğu derneklerin katılımıyla kurulmuş bir federasyon. Son birkaç aydır da Avrupa Birliği projesini uyguluyor. Anadolu’dan Avrupa Medya Açılımı’nın amacı Anadolu medyasını Avrupa ülkelerindeki yerel medya ile entegre etmek. Onlarla tanışmalarını, kaynaşmalarını sağlamak, karşılıklı iyi örnekleri almak ve uygulamak. Projenin ikinci seminerini Karaman’da gerçekleştiriyoruz” dedi.
“Demokrasinin Gücü Yerel Medya İle Ölçülür”TİMEF Genel Başkanı Şakir Gürel ayrıca, demokrasilerde yerel medya gerçeğini unutan yöneticilerin, yerel gündemden ve bölgesel sıkıntılardan haberlerinin olamayacağını belirtti. Gürel, "Demokrasilerin gelişmesi ve halkın nazarında ciddi itibar görmesi için yerel medya gerçeğinden uzaklaşmamak gerekir. Bu konuda ciddi yatırımlar yapılmalı ve yerel medya sektörü daha özenilir hale getirilmelidir. Tarihin hangi sürecinden bakılırsa bakılsın, bir ülkenin yerel medyası ne kadar güçlü ise demokrasisi de o kadar güçlü olur. O nedenle yerel medya gerçeği ışığında ciddi bir yatırım yapılmalı, bu alanda yetişen ve yetişecek olanlar da desteklenmeli, önleri açılmalıdır. Demokrasi ve medya bağlantısının iyi anlaşılamadığı ve bağlantılarının yeterince kurulamadığı ülkelerde, demokrasiden özgüvenle bahsetmek hayal dışı olur. Gerçekte demokrasinin anahtarı yerel medyadır" ifadelerini kullandı.
“22 Yıldır Yayındayız”“Medya ve Demokrasi” konulu panelde konuşan Avukat, Gazeteci-Yazar TİMEF Hukuk Müşaviri Av. Dursun Yassıkaya, demokrasinin kurumsal bir iktidar olduğunu ve kişilere bağlı olmadığını söyledi.
Av. Yassıkaya, “Kurumsal bir iktidardır demokrasi. Kişilere bağlı değildir. Başkanlar, başbakanlar, padişahlar gider ama orada ki sistem kalır. Demokrasinin sistemsel kurumsallaşması budur. Avrupa Birliği çerçevesinden baktığımızda, Avrupa’dan doğuya doğru gittiğimizde bunların olmadığını görürüz. Nedeni ise AB’de bu süreç içerisinde insanlar egemenlerden kopardıkları güçleri toplumsal fayda adına nasıl kullanabileceklerinin mücadelesini vermişler. Bizde ise bulunduğumuz coğrafyadan bir örnek vermek gerekirse, egemenler baskı kurduğunda “Ferman padişahın ise dağlar bizimdir” diyen Dadaloğlu’nun mantığı egemen olmuş. Kenara çekilmişiz, egemenlere sarayı vermişiz, halkımıza çadırı vermişiz. Anadolu’yu dolaştığımızda nasıl birikimlerimizin heba olduğunu görüyoruz. Avrupa Birliği sistemi kurarken, geçmişte yaşadığı sıkıntıları, bilgiyi, aklı, insanlığı ve yaşadığı tüm olumsuzlukları merkeze almış. Bütün bunları bir araya getirdiğinizde adı demokrasi olan sistemi görüyoruz” dedi.
Moderatörlüğünü İletişim, Diksiyon, Davranış Biçimleri Halkla İlişkiler Uzmanı Oğuz Günay’ın yaptığı “Medya ve Demokrasi” konulu seminerde ayrıca Karaman Yerel Radyo ve Televizyonlar İletişim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Senem Yavuzaslan Memiş, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sultan Akbulut, Yönetim Kurulu üyesi Şerife Dökme, İŞGEM Genel Müdürü ve eski Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk, Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve işadamı Ömer Nazım Boynukalın, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim görevlisi Alaattin Uca, medya ve demokrasi ilişkileri konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.
Seminer, ilin tarihi ve turistlik yerleri ile sanayi kuruluşlarının gezilmesinin ardından katılımcıların toplu fotoğraf çekilmesi ile son buldu.