Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açılımı Projesi kapsamında Ünye’de yapılan “Medya’da Yeni İletişim Teknolojileri” Konulu Seminere Katılan Anadolu Ajansı Eski Genel Müdürü Hilmi Bengi, “İnsanların yaklaşık % 75’i cep telefonlarından medyayı takip ediyor. Artık biz haberi görüntüyü cep telefonumuzdan öğreniyor, izliyoruz. Yarının ne olacağını, hangi yeni teknolojinin gündeme geleceğini, bizim neleri konuşacağımızı ve nelere ayak uyduracağımızı kestirmek çok zor” dedi.
Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açılımı Projeleri Kapsamında Ünye’de “Medya’da Yeni İletişim Teknolojileri” Konulu Seminer Düzenlendi. Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda gerçekleşen seminere TOBB Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi Başkan Vekili, Anadolu Ajansı Eski Genel Müdürü Hilmi Bengi, Ünye, Ordu ve çevresinden, ayrıca Ankara ee İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce davetlinin yanı sıra, 100’ün üzerinde yerel ve bölgesel gazete ve televizyonun genel yayın yönetmeni, muhabir ve kameramanlarından oluşan gazeteciler katıldı.
Seminerin Açılış Konuşmasını yapan TİMEF Genel Başkanı Ve ÜNTV Genel Yayın Yönetmeni Şakir Gürel; “Ünye’de buluşmamızın iki temel nedeni var. Bunlardan birincisi; açılışını gerçekleştireceğimiz “Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı” proje merkezinin Ünye olması. İkincisi; “Anadolu’dan Avrupa’ya Medya Açılımı” projesini yürüten tüm İletişim ve Medya Federasyonu TİMEF’in kurucularından birinin Ünye’de, Ünye İletişim Derneği olması. Ünye’de buluşuyor olmamızın en az ilk iki temel nedeni kadar önemli olan diğer bir nedeni ise; Ünye Belediyesi başta olmak üzere Ünye Kaymakamlığı’nın, özel ve kamu kurumları ile ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının bu organizasyona ve Anadolu Medyası’na ev sahipliği yapmak istemeleri” dedi.
Seminerin birinci oturumunun moderatörlüğünü yapan TOBB Ekonomi Üniversitesi Rektör Danışmanı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu İletişim İhtisas Komitesi Başkan Vekili AA Eski Genel Müdürü Hilmi Bengi; Gerçekleşen seminerin bütün dünyada herkesin iletişim imkânlarından eşit bir şekilde yararlanmasını sağlamaya dönük bir organizasyonun, genel bir hedefin parçası olduğunu söyledi.
Radyo Televizyon Yasası’nın ilk çıktığında hitap ettikleri alana göre ulusal, bölgesel ve yerel olmak üzere üçe ayrıldığını ancak günümüzde hepsinin evrensel hale geldiğini ve bu ayrımın günümüzde Bir anlamının kalmadığını ifade eden Bengi; ” Ülkemizde bin 300’ü aşkın yayın kuruluşu var. iletişim teknolojilerinin sunduğu imkânlarla artık buradan yaptığınız bir yayın internetin gelişmesi ile tüm Dünyaya rahatlıkla ulaşabiliyor. O bakımdan projeye ismini veren “Ünye’den Dünya’ya”, “Anadolu’dan Avrupa’ya” ismi bu genel yaklaşımla örtüşüyor.
Ülkemizde, uydu ve internet imkânlarının sağladığı yayıncılık imkânı ile birlikte bu alanda yayın faaliyeti gösteren radyo televizyon kuruluşlarının sayısı hızla artıyor. Ülkemizde üç kablo platformu, beş uydu platformu var. 314 civarında radyo ve televizyon uydudan lisanslı olarak, 150’yi aşkını da kabloda yayın yapıyor. IPTV yayınlarının abone sayısı da 7 milyona yaklaşmış. Yani artık insanımız kendilerine verilenleri değil, bu yayınlar içerisinde seçici olmayı da önemsemeye başlıyor. Türkiye’de insanların ortalama üç saatini televizyona ayırdığını göz önünde tuttuğumuz zaman bu sektördeki yayın kuruluşlarının sayısının artması ve yayıncılık faaliyetlerinin artmasını da doğal olarak kabul etmek gerekiyor. Çünkü ülkemizin % 60’ı internet kullanıyor. Ev ve işyeri dışında internet kullananlarının büyük bölümü cep telefonları vasıtasıyla internetten erişim yapıyor ve bunların yaklaşık % 75’i cep telefonlarından medyayı takip ediyor. Artık biz haberi görüntüyü cep telefonumuzdan öğreniyor, izliyoruz. Dolayısıyla bu alandaki gelişmeler sadece bugün itibariyle böyle. Yarının ne olacağını, hangi yeni teknolojinin gündeme geleceğini, bizim neleri konuşacağımızı ve nelere ayak uyduracağımızı kestirmek çok zor” dedi.
“Türkiye, Geleceğe Doğru Koşuyor”
Seminere konuşmacı olarak katılan Belçika AWEX Ticaret ve Yatırım Danışmanı Eric Blétard, Belçika/Valonya hakkında katılımcılara bilgi vererek, Valonya’da yatırım yapmak için sebepleri aktardı; “Türkiye, bir kıtadan diğerine parlak bir geleceğe doğru koşuyor. Türkiye’nin genişleyen iş hacmi gelecekte kaçınılmaz olarak, Avrupa’ya, Avrupa’nın kalbinde yer alan birleşik Avrupa’nın ilk kurucu devletlerinden olan Belçika’ya doğru yönelecektir. Bu çerçevede, Belçika’nın Fransızca konuşulan bölgesi Valonya, son derece stratejik bir konuma sahiptir. Hollanda, Almanya, Fransa ve Lüksemburg ile olan sınırlarından dolayı Avrupa’da gerçek bir kavşak oluşturmaktadır. Merkezinizi Avrupa’nın kalbinde kurarak, 500 milyon tüketicisi ile Dünyanın en geniş ve en yoğun pazarlarından birine ulaşım kolaylığını kazanacaksınız. Avrupa’nın başkenti Brüksel’e yakındır. 500 milyonluk tüketici pazarının kalbinde, endüstri ve teknoparkların kullanılabilir toplam alanı 2.000 hektardan fazladır. Yabancı yatırımlar için çeşitli vergi avantajları, yabancı yatırımların gelişmesi için birçok teşvikler, ihracat ve yabancı yatırımlar için uygun bir ortam. Üretken, eğitimli, çok dil bilen ve nitelikli bir işgücü, rekabet gücünü arttıran endüstriyel sektörler. Olağanüstü bir yaşam kalitesi, yerel iktidarın hızlı ve etkin çalışması” açıklamasını yaptı.
“TWİST Şirketi Size Yeni Kapılar Açacak”
Belçika TWİST Proje Yöneticisi Heloise Devaux İse TWİST Şirketini tanıtarak; “Polonya’da sinema ve dijital medya endüstrisi için iş yapan bir şirket. Ayrıca Belçika iş sektöründe medya teknolojileri ve görsel dijital sektörde aktif rol alan bir şirket. Bizim işimizde üyelerine yardım etmek. İş yaratmak yaptıkları ürünleri ihraç etmek, diğer şirketlerle bir araya gelmelerini sağlamak. Şirketler için birçok ağ organize ediyoruz. Diğer müşterilerle iletişime geçmek için bizim ağımızı kullanıyor üyelerimiz. Şirketler için araştırma ve geliştirme işleri yapmak için çalışan bir şirketiz. TWİST şirketi bir kapı gibi. Görsel alandaki sektörde bize geldiğiniz zaman size birçok kapı açabiliriz. Yaklaşık 100’den fazla üyemiz var. Bunlar sadece üretici değil aynı zamanda bu alanda yenilikler yaratan şirketler” dedi.
“Medya’da Yeni İletişim Teknolojileri” konulu seminerin öğleden sonra yapılan ikinci oturumunda moderatörlüğü Konya KON TV Genel Yayın Yönetmeni Nurettin Bay yaparken, İstanbul VİDEODİST Genel Müdürü Ceyhun Karabağ, İstanbul MEDİATRİPLE İş Geliştirme ve Satış Müdürü İlker Kasapoğlu, Karaman İletişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şerife Dökme, Karaman İletişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Karaman KGRT TV Muhabiri Mustafa Coşkun, medya ve iletişimde yeni teknolojiler hakkında katılımcılara bilgiler aktardı.
Ünye’ye Hayran Kaldılar
Ünye’den Dünya’ya & Anadolu’dan Avrupa’ya AB ile Medya Açılımı Projelerinin açılış ve eğitim seminerlerine katılmak üzere Ünye’ye gelen yerel ve bölgesel gazete ve televizyonun genel yayın yönetmeni, muhabir ve kameramanlarından oluşan gazeteciler, açılış resepsiyonu ve seminerin ardından Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar’ın Atakale Restaurant’ta verdiği yemeğe katıldı.
Ünye’nin Dünkü Çocukları’nın da katılarak renk kattığı gecede, Arif Deryal Ünye ve Ordu Türküleri ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Gazeteciler, Cumartesi günü ise düzenlenen geziye katıldılar. Ünye’de ilk olarak Müze Evi’ni ziyaret eden gazeteciler, ardından Şeyh Yunus Emre Külliyesi, Ünye Kalesi ve bölgenin geçim kaynağı olan fındığın işlendiği fındık kırma fabrikası ile entegre tesisini gezdiler.
Proje kapsamında Ünye’ye gelen gazeteci ve televizyoncular, son olarak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın Ordu Boztepe’de verdiği yemeğe katıldıktan sonra bölgeden ayrıldı.