Yüksek Telif ücretleri nedeniyle ciddi sorunlar yaşayan, bu yüzden neredeyse tamamı mahkemelik olan, hapis ve para cezaları ile karşı karşıya kalan Yerel Medya temsilcileri, TİMEF'in öncülüğünde bir araya getirilerek, sorunun çözümü için meslek birlikleri MÜYA-BİR, MÜYAP, MESAM, MSG ve MÜYOR-BİR ile toplantı ve görüşmeler yapılmıştır. Meslek Birlikleri tarafından tek taraflı takdir edilen telif ücretlerinin makul ve ödenebilir hale getirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda, MÜYA-BİR ile anlaşma protokolü imzalanmıştır. Kendi aralarında yaşadıkları anlaşmazlık nedeniyle Yerel Medya adına TİMEF ile henüz protokol imzalamayan diğer 4 Meslek Birliği ile görüşmeler devam etmektedir.

ü

FAALİYETLER SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN TABLO YEREL MEDYA RAPORU

TİMEF’in, gerek uluslararası düzeyde, gerekse yurt genelinde yürüttüğü medya faaliyetlerinde elde ettiği sonuçlar değerlendirildiğinde, sektörün acil çözülmesi gereken sorunlarının olduğu ve bunların desteksiz aşılabilme imkanlarının bulunmadığı tespit edilmiştir.

Bunun için TİMEF, Yerel Medyanın sorunlarını gerek yüz yüze gerekse internet ortamında Anadolu'da yerel yayıncılık yapan yerel gazete radyo tv ve internet haber sitelerinin, meslek odalarının, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve diğer medya dernekleri ile,  sektörde faaliyet gösteren diğer  kuruluşların görüşlerini de alarak, kendi faaliyetlerinde elde ettiği verilerle birlikte değerlendirmiş ve ivedilikle ele alınması gereken konuları  bir rapor haline getirmiştir. 9 ana maddeden oluşan “Yerel Medya Raporu” Hükümete, Siyasi Partilere ve ilgililere sunulmuştur.

Takdimi yapılan “Yerel Medya Raporu”nun maddeler halinde başlıkları şu şekildedir;

1-Yerel ve Bölgesel Televizyonlar öncelikle  en cüzi rakamlarla ve sağlanacak maddi katkılar aracılığıyla uyduya çıkarılmalıdır. Bunun için RTÜK’te yerel yayın kaydı bulunup geçici (karasal) yayın izinleri bulunan kuruluşlara (ücretsiz veya çok düşük ücretle) uydu yayın lisansı verilmelidir.

 ANADOLU MEDYASI ÇALIŞTAYI   ANADOLU MEDYASI ÇALIŞTAYI 

2-Uydunun yanı sıra; Yerelliğin ve Yerindeliğin devam ettirilebilmesi için yerelde karasal yayınlar, yeni formatlarda, yeni teknolojilerle teçhiz edilerek aktifleştirilmelidir.

3-Demokrasi ve İnsan Haklarının daha ileriye taşınması için yerel medya sektörünün tüm alanlarının önü açılmalı, Bireysel Yayıncılık/Dijital Bireysel Yayıncılık desteklenmeli ve geliştirilmelidir

4-Yüksek Telif ücretleri nedeniyle yerel medya ciddi sorunlar yaşamakta ve bu durum yerel yayıncılık için bir engel teşkil etmektedir. Yaşanan sorunlar nedeniyle kuruluş yetkilileri meslek birlikleriyle mahkemelik durumdadır. Yerel Medya Sahipleri, Meslek kuruluşlarınca tek taraflı olarak takdir edilen ücretleri ödeyemedikleri için hacizlerle, hapis cezasıyla karşı karşıyadır.

5-RTÜK, yerel kuruluşlara ana sermayelerinin ve gelirlerinin kat be kat üzerinde cezalar vurmaktadır. Cezalarda gelirler dikkate alınmalı, cezalandırmalar program bazında olmalı, RTÜK sürekli cezalandıran değil, düzenleyici ve denetleyici olmalı, şu ana kadar verilmiş olan cezalar  bir kereye mahsus olmak üzere affedilmelidir.

Ayrıca; frekans/kanal tahsis bedellerini ödeyemediği için yayınları durdurulan kuruluşlar için af getirilmeli, en azından yayınlarının durdurulduğu süre zarfında ücret tahsisi yoluna gidilmemelidir

6-Mali teşvik ve düzenlemelerden Anadolu Medyası da yararlandırılmalıdır. Devlet desteğinin yanı sıra, basın meslek kuruluşlarında da radyo ve televizyonlara gelir sağlayacak düzenlemelere gidilmelidir

7-Radyo ve Televizyonlarda yayınlanan Kamu Spotları için ücret ödenmelidir.

8-Medyada istihdamın artırılması için Anadolu Basınına istihdam konusunda da özel indirimler, çeşitli koruyucu destekler sağlanmalıdır.

9-Basın Meslek Birliği Kurulmalıdır.